Näin kirjoitan tarinani – Taco

Nyt kerron vähän miten kirjoitan ja suunnittelen tarinani, ja lisäksi annan vinkkejä, vaikkapa auttamaan juuri sinua! Projektiini kuuluu aina 5 vaihetta: 1. Idea, 2. Suunnittelu, 3, Tututustuminen, 4. Kirjoittaminen ja 5. Viimeistely!

Lähdetään seuraamaan tätä polkua askel askelelta…

Idea

Ensimmäisenä tarvitaan idea. Useinmiten se tulee jostain mieleen, kuten vaikka tarina pilvistä voi tulla hienosta pilvi-maisemasta! Ideoita on niin paljon, että on vaikea eritellä niitä ”oikeita”. Joskus idea on myöhemmälle, joskus heti käyttöön otettavaksi. Se voi tulla missä vain, voit saada älynväläyksen bussissa, koulussa, kävellessä, harrastuksessa tai kesken puhumisen. Yleensä parhaat ideat syntyvät kun saa antaa ajatusten risteillä vapaana, eikä ajattele tiettyä asiaa. Tämä toimii esim. sängyssä ennen nukkumista ja odotellessa jotain.

Minulle on tapahtunut: Olin ranskan tunnilla, ja tehtävän kuvassa oli eri värisiä hiiriä jotka pitivät viirejä. Näistä sain idean lyhyttarinaani Juustoa & Kepposia. Niin ihmeellistä se on!

Paras vinkkini on: Listaa kaikki ideat, myöhempääkin käyttöä varten. Oli se hyvä, huono, outo, tai hauska, listaa silti! Ikinä ei tiedä jos tarvitsetkin joskus sitä, etkä muista mitään!!

Suunnittelu

Tarina kannattaa aina suunnitella tarkkaan. Minun luotettava suunnitelma kertoisi tarinan nimen, hahmojen nimet, päähenkilön, sivuhenkilöt, juonen, tapahtumapaikat, alun ja lopun. Sekä tietenkin paljon muuta, mutta tuo on kaiken runko. Käytän apunani mielikuvaa puusta, johon tulee eri oksiin erivärisiä lehtiä. Jokainen lehti on jokin asia, se voi olla iso juttu, kuten päähenkilön nimi, tai koti. Voihan se olla pienikin, kuten vaikka naapurin lemmikin mieltymys tai repliikki kun hahmot ylittävät tien. Tärkeintä suunnittelussa on saada selville miten aiot kirjoittaa tarinan, ja siihen liittyvät asiat.

Minulle on käynyt: Suunnittelin Sieluketut tarinan niin yksityiskohtaisesti, että sitä oli helppo kirjoittaa, esimerkiksi tiesin kaikkien ulkonäöt. Niitä, joita en ole suunnitellut yhtä hyvin, on vaikeampaa kirjoittaa. Silloin annan luovuuteni lentää!

Paras vinkkini on: Suunnittele, mutta älä kaikkea! Päätapahtumat on tärkeä tietää, mutta jos suunnittelet kaiken, et ehdi itse keksiä asioita, mikä on tarinan ydin! Niinpä suunnittele se, minkä ennen kirjoittamista keksit!

Tutustuminen

Ok, tää on vähän outo, mutta mulle tosi oleellinen vaihe. Ei siis ”pakollinen” kuten muut vähän niinkuin on. Eli tässä keskitytään hahmoihin ja paikkoihin. Tutustuminen on tärkeää, varsinkin silloin, jos kirjoittaa jonkun näkökulmasta. Pitää tietää hahmojen luonne, mieltymykset, ajattelutapa ja sellaista. Jos haluat yksinkertaistaa asian, kuten minä, minulla on kolme vinkkiä: Ajattele hahmoasi tarkasti. Yritä nähdä maailma hänen mielikuvastaan: Jos edessäsi on vaikka koiranulkoiluttaja, ajattele miten hahmosi ajattelee sen. Tai jos kyseessä on paikka, kuvittele isesi sinne, katso ympärillesi, ja kuvittele että tuo pihakeinu on vaikka maaginen jättisieni! Voit myös piirtää hahmoja ja paikkoja, niin voit jäljentää mielikuvasi paperille tai näytölle.

Minulle on käynyt: Kerran kun suunnittelin lukua Viiltikseen, mietin kovasti että mille tuo yksi kissa näyttää. Piirsin hänet ja koko homma helpottui, kun näin ajatukseni valmiina paperilla!

Paras vinkkini on: Käytä edellisen tekstin vinkkejä, ja keskity. Jos tahdot todella nähdä vaivaa, voit koittaa olla päivän kuin hahmosi, tai elää päivän paikassasi!

Kirjoittaminen

Tarinan perusta, kirjoittaminen. Tärkein vaihe, jota muut vaiheet ikäänkuin tukevat. Nyt olet saanut idean, suunnitellut tarinasi, ja tutustunut hahmoihin ja paikkoihin. Vielä pitää saada tämä kaikki kirjoitettua. Aina ei ole helppoa kirjottaa, mutta jos keskityt, seuraat suunnitelmaa, ja päätät ettei mikään ole rajana, on tuloksena laadukas teksti. Jokaisella on oma tapansa kirjoittaa, ei ole oikeaa eikä väärää!

Minulle on tapahtunut: Jos et ole suunnitellut jotain kohtaa, se ei aina haittaa! Parhaimmat kohdat olenkin juuri improvisoinut, kun mikään asia ei ole päättämässä miten kaiken kuuluu mennä.

Paras vinkkini on: Kun kirjoitat, älä keskity mihinkään muuhun tai kuuntele mitään. Musiikki on ihan ok, jos pystyt silti keskittymään. Tärkeintä on, että päätekemisesi on tarinan kirjoitus!

Viimeistely

Nyt olen kirjoittanut tarinan, mitä sitten? Ehei, jos haluat tarinastasi mahdollisimman hyvän, on tämä kohta tärkeä! Nimittäin viimeistely. Nyt käyt läpi tarinan, luet sen todella tarkkaan. Sitten annat sen muille luettavaksi. Näin saat kuulla muitten palautetta, mitä korjata, mitä parantaa, mikä oli parasta. Ota aina muitten palautteesta kaikki irti, jotta saat hyvin kirjoitetun tarinan. Sitten kirjoitusvirheiden, yhdyssanojen, isojen ja pienien kirjaimien ja tällaisten korjaaminen, ja thadaa, eikös se ole siinä!

Minulle on käynyt: Voin kertoa, etten itsekkään ole niin haka kieliopissa, kirjoitusvirheitä tulee, mutta niitä korjaillaan. Älä lannistu jos et tiedä miten jokin kirjoitetaan, aina löytyy apua!

Paras vinkkini on: Tässä vaiheessa älä vielä ota asennetta: Nyt se on tehty, heippa! Se voi vaikuttaa kuinka hyvin saat paranneltua tarinaasi. On hyvä vielä kuunnella, lukea ja korjata!

Nyt tiedät kuinka kirjoita tarinani, ja kuinka ideoin, suunnittelen, tutustun niihin, ja viimeistelen ne! Toivottavsti oli hauska lukea ja sait ideaa, inspiraatiota sekä vinkkejä. Moikka!!

Julkaissut Taco

Kirjoitan Tarinaplaneetta-blogiin yhdessä Nekun kanssa! Taianomaisia lukuhetkiä! :3

8 vastausta artikkeliin “Näin kirjoitan tarinani – Taco

  1. Vau! Oon ite kirjoittamassa sen nimistä tarinaa kun Lumiklaanin toive. (En siis aio julkaista, en nimittäin pysty. Mulla ei oo blogia/sivustoa) ja se on sit semmonen SK erikoisseikkailu.

    Liked by 1 henkilö

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

Create your website with WordPress.com
Aloitus
%d bloggaajaa tykkää tästä: